Onze tuinen spelen een belangrijke rol in tal van milieuzaken. Denk bijvoorbeeld aan het terugdringen van wateroverlast en het beperken van de afname van belangrijke insecten zoals bijen en hommels. En een slim tuinontwerp kan ook nog eens helpen de toenemende droogte te bestrijden.
Planten, struiken en bomen
Veel groen in de tuin zorgt namelijk voor een betere waterhuishouding. Door de wortels van planten, struiken en bomen zakt water langzamer diep de bodem in. Daardoor hoeft u in droge periodes minder snel de tuinslang te pakken. Hemelwater dat via het dak en de goten in de tuin komt, kunt u ook opvangen in een regenton en in droge perioden gebruiken.
Minder tegels
Veel groen betekent meestal ook minder tegels of andere bestrating. Bij regen voeren die het water grotendeels af naar de straat en dus naar het riool. Bij hoosbuien kan dat de hoeveelheid water vaak niet aan, waardoor de putten overstromen. Daardoor komt er vuil rioolwater op straat, met alle vervelende gevolgen van dien.
Wilt u toch meer bestrating? Kies dan bij voorkeur voor waterdoorlatende tegels of klinkers. Of maak paadjes en terrassen van natuurlijke materialen zoals schelpen, schors of cacaodoppen.
Hommels en bijen helpen
Plant en zaai ook voldoende bloeiers in uw milieuvriendelijke tuin. Dat is niet alleen mooi, maar ook nuttig, omdat ze hommels en bijen – en vlinders– aantrekken! Deze nijvere diertjes zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening omdat ze veel gewassen bestuiven, zodat die vrucht kunnen dragen. Het aantal bijen en hommels neemt echter al jaren af. Door veel bloeiers in uw tuin te plaatsen, kunt u helpen deze ontwikkeling te keren.
Het hele jaar kleur
Als u wilt, kunt u het hele jaar kleur in uw tuin hebben. Bolplanten zoals sneeuwklokjes en krokussen bloeien vaak al in januari, krokussen en hyacinten volgen al snel. Vanaf maart komt er meer en meer kleur in de tuin. Dat gaat door tot ver in de herfst. Er zijn zelfs planten die in de donkere maanden in bloei staan, zoals bijvoorbeeld de kerstroos en sommige prunus-soorten.
Rommelhoekjes
Als u toch bezig bent, zorg dan ook voor een paar rommelhoekjes in de tuin. Kijk er nauwelijks naar om, laat afgevallen bladeren liggen en hark ze vooral niet aan. Veel dieren zijn er dol op. Dat komt omdat rommelhoekjes plekken zijn waar insecten, wormen en slakken zich vaak ophouden. Voor egels, lijsters en andere vogels zijn het daarom ideale plekken om voedsel te vinden!
Meer informatie
Op de website van Milieu Centraal leest u meer over het aanleggen en onderhouden van een milieuvriendelijke tuin. En kijk ook eens naar de tips van het Wereld Natuurfonds. We wensen u veel heerlijke uurtjes in uw tuin!