Aansprakelijkheidsverzekering: verplicht of niet?

Hoewel het gros van de Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) heeft, geldt dit niet voor iedereen. Een kleine anderhalf miljoen landgenoten heeft zo’n verzekering niet afgesloten. En dat kan schrijnende gevolgen hebben. 

Man wijzend naar jou
Nieuws
Datum: 27-09-2021

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zolang het om een schade gaat die is te overzien, hoeft dat geen probleem te zijn. Een kapotte vaas kunt u vaak zelf nog wel vergoeden, als het geen archeologisch topstuk is. Maar bij letselschade is dat al snel een ander verhaal. 

Financiële moeilijkheden 

Stel dat u met de fiets iemand aanrijdt die valt, ongelukkig terechtkomt en invalide raakt. De letselschade kan dan in de vele duizenden, soms zelfs meer dan een miljoen euro lopen. Als u daar niet voor verzekerd bent, kunt u hierdoor in financiële moeilijkheden komen. Hetzelfde geldt voor het slachtoffer als u niet kunt betalen. 

1,4 miljoen 

Uit recente cijfers van onderzoeksbureau Ipsos is 92% van de Nederlanders verzekerd voor aansprakelijkheid. Dat klinkt misschien goed, maar het betekent ook dat zo’n 1,4 miljoen mensen geen AVP hebben. Daarbij gaat het vooral om jongeren. 

Verplichten? 

Uit de hoek van de letselschadebureaus klinkt nu de roep om de AVP verplicht te stellen. De verplichting voor aansprakelijkheid geldt nu alleen voor motorvoertuigen. Directeur Frederik Lieben van letselschadebureau JBL&G vindt dit onbegrijpelijk en zou graag zien dat ook de AVP verplicht wordt gesteld. 

Paar euro 

Of dit gebeurt of niet, ook in onze ogen is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Voor slechts een paar euro per maand koopt u daarmee het risico van een grote claim af, mocht u aansprakelijk zijn voor een ingrijpende schade.  

Meer informatie 

Wilt u een AVP afsluiten of heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen u graag verder. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.