Bezwaarmakers box 3 krijgen deze zomer rechtsherstel

Mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de box 3-belasting die ze hebben betaald, krijgen voor 4 augustus 2022 automatisch rechtsherstel. Met name mensen met spaargeld krijgen geld terug.

belastingenvelop met geld er op
Nieuws
Datum: 06-05-2022

Het herstel geldt voor de periode 2017-2020 en voor nog niet vastgestelde of opgelegde aanslagen in box 3 over bijvoorbeeld 2020 en 2021. Dat heeft het kabinet aan de Tweede Kamer geschreven. De kosten van het herstel bedragen naar schatting € 2,8 miljard.

Werkelijke rendement
Normaal gesproken heft de fiscus in box 3 belasting over een fictief rendement. Voor spaargeld gaat nu het werkelijke rendement gelden, dat ongeveer 0% was. Deze manier heet de spaarvariant. Voor schulden die in box 3 vallen, wordt gerekend met de hoogte van de hypotheekrente.

Hoge Raad
Mensen die niet op tijd bezwaar hebben ingediend en van wie de aanslag al vaststaat, krijgen vooralsnog geen rechtsherstel. Of ook zij worden gecompenseerd, hangt af van een uitspraak van de Hoge Raad. Die wordt eind dit jaar verwacht.

Wetsvoorstel
Het kabinet wil de spaarvariant uitwerken in een wetsvoorstel, zodat deze ook geldt voor de jaren 2023 en 2024. Het wetsvoorstel wordt met Prinsjesdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Vanaf 2025 komt er een nieuw systeem waarbij belasting wordt geheven over het werkelijke rendement in box 3.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit bericht? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag