Negatieve spaarrente bij meeste banken bijna verleden tijd

De stijgende rente op de kapitaal- en de hypotheekmarkt heeft ook de spaarrente niet ongemoeid gelaten. Waarschijnlijk zet die trend door, zeker nu de Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten om de rente meermalen te verhogen.

Een vrouwelijke hand houdt een spaarvarken vast en stopt er met haar andere hand muntjes in.
Nieuws
Datum: 29-07-2022

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn de rentetarieven van veel spaardeposito’s omhoog gegaan. Het ging om meer dan vijftig veranderingen, in alle gevallen een verhoging. Dat heeft onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview geconstateerd.

Gewone spaarrekeningen

Ook bij ‘gewone’ spaarrekeningen – in jargon DOS, dagelijks opvraagbare spaarrekeningen – waren er diverse renteverhogingen. Volgens Moneyview zijn er in dat tweede kwartaal dertien rentewijzigingen geweest op DOS, waarbij het in negen gevallen om een verhoging ging. Die zijn weliswaar niet groot, maar het is wel voor het eerst in jaren dat dit gebeurt. De hoogste rente op een DOS was begin juli gestegen van 0,30% naar 0,35%.

Negatieve spaarrente

Verder hebben meerdere instellingen aangegeven dat de negatieve spaarrente boven een saldo van € 100.000 wordt verlaagd of verdwijnt. Bij Centraal Beheer is de negatieve rente al per 1 juli afgeschaft, bij Rabobank en Nationale Nederlanden per 1 augustus.

ABN AMRO, Knab en Robeco hebben de rente per 1 augustus verhoogd van -0,50% tot -0,25% en bij ABN AMRO verdwijnt de negatieve rente per 1 oktober in het geheel. Dat laatste geldt ook voor spaarders bij ING, SNS, ASN en Regiobank.

Meer informatie

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag